W tym roku mamy przepiękną jesień, wprawdzie noce chłodne ale w dzień cudowna pogoda. Jesień pięknie się zaczęła nie tylko w przyrodzie ale i w naszym barowym świecie.
W tym roku po raz pierwszy ruszyła Stock Prestige Bartender VR League – barmani z całej Polski mieli możliwość wystartowania w wirtualnych zawodach tworząc cocktaile w rzeczywistości 3D. Poszczególne konkursy odbyły się w Gdańsku, Krakowie i Warszawie. Mieliśmy okazję uczestniczyć w tym ostatnim i choć podchodziliśmy do tematu bardzo ostrożnie nie widząc sensu w kreowaniu wirtualnych drinków to zabawa okazała się przednia. Jest to na pewno konkurs inny niż wszystkie, bardziej na luzie, a jednocześnie uczestnicy muszą się wykazać znajomością receptur, szybkością, dokładnością i precyzją. Obserwowanie na raz zmagań kilkunastu uczestników- często znajomych, sprawiało, że emocje udzielały się wszystkim nie tylko zawodnikom. Bardzo proste kryteria oceny które weryfikuje program komputerowy a nie Jury, sprawiły że konkurs i wyniki były jasne i klarowne dla każdego, nie zależne od czyjegoś smaku, powonienia czy oceny estetyki. Zwycięzcami w Finale Finałów okazali się 1. Mikołaj Zawada (Kraków) 2. Mateusz Środa (Warszawa) 3. Mark Rybak (Gdańsk)
Z niecierpliwością czekamy na kolejną edycję.
Jak co roku w Berlinie odbył się Bar Convent Berlin jedno z najważniejszych jeśli nie najważniejsze wydarzenie barmańskie w Europie. Na targach kolejny rok królowały giny, dużą reprezentację miały rumy, wiele marek prezentowało swoje wermuty i amaro. Dla nas chyba największym zaskoczeniem i ciekawostką było była właśnie popularność amaro, będziemy obserwować jak ten trend będzie rozwijał się w Polsce. Oblegane były też stoiska marek promujących soft drinki gdzie największą reprezentację stanowiły toniki.
Przy okazji BCB odbył się światowy finał konkursu WordClass, najważniejszy konkurs barmański na świecie. Polskę reprezentował Marcin Kruk na co dzień pracujący w warszawskiej Kicie Koguta. Zwycięzcą został Orlando Marzo, z popularnej restauracji Lûmé w Melbourne, Australia.
W Warszawie na początku miesiąca otworzył się nowy bardzo ciekawie zapowiadający się cocktail bar BackRoom. Mieliśmy okazję odwiedzić piękne wnętrza w kamienicy na tyłach placu Konstytucji i mimo dużej ilości gości zostać obsłużeni z uśmiechem, serdecznością i życzliwością, a serwowane cocktaile skradły nasze podniebienia. W najbliższym czasie mamy zamiar odwiedzić lokal jeszcze kilka razy i zbierając sumę wrażeń w jedną ocenę podzielić się z Wami recenzją.
Dziś tj. 19.10.2018 roku rusza drugi Festiwal Wódki i Zakąski w tym roku odbędzie się w Reduta Banku Polskiego. Jak podają organizatorzy: Festiwal Wódki i Zakąski 2018 to druga edycja wydarzenia organizowanego przez Dom Wódki, którego misją jest propagowanie najlepszych tradycji kulinarnych i gorzelniczych naszego kraju oraz nadanie polskiej kuchni i wódce należnej rangi na tle innych narodowych kultur alkoholowych i gastronomicznych.
Festiwal jest wydarzeniem spajającym wszystkie inicjatywy Domu Wódki, w ramach którego funkcjonują Muzeum Wódki, restauracja Elixir wraz z Vodka Atelier oraz koktajl bar The Roots. Jest to miejsce spotkań ekspertów tematu, pasjonatów oraz miłośników kulinariów i sztuki barmańskiej. Umożliwia on edukację połączoną z doświadczeniem. Na gości będzie czekać nie tylko kilkudziesięciu wystawców wódek, nalewek, miodów pitnych oraz likierów polskich i międzynarodowych producentów ale również strefa gastronomiczna z przekąskami, pokazy i prezentacje kulinarne oraz barmańskie. Festiwal Wódki i Zakąski to ważne i jedyne wydarzenie tego typu w Polsce.
Zdecydowanie przyłączamy się do stwierdzenia że festiwal to ważne i jedyne tego typu wydarzenie w Polsce, gdzie co chwila odbywają się festiwale, promujące wina, rumy czy whisky a w kraju o tak głęboko zakorzenionych tradycjach gorzelniczych nie istniała do tej pory żadna impreza promująca polską wódkę i napoje wysoko procentowe.
Mieliśmy okazję odwiedzić festiwal w zeszłym roku, a w tym zapowiada się jeszcze ciekawiej. My w szczególności czekamy na spotkanie z barmanami legendarnego American Bar Savoy London. Po festiwalu planujemy odwiedzić The Roots by móc osobiście doświadczyć smaków cocktaili z menu American Baru przygotowanych specjalnie przez Juris Ķēniņš i Cristian Silenzi.
Co jeszcze przyniesie jesień, zobaczymy. Oby nadal była tak piękna jak jest.
Pierwsze relacje z Festiwalu już za kilka godzin na naszym profilu FB.
zdjęcie: BackRoomWarszawa