Jerzy Czapla

Jerzy Czapla

Pomimo, iż w 1985 roku, kończąc Zespół Szkół Gastronomicznych w Tarnowskich Górach, Jerzy Czapla był świeżo upieczonym z zawodu kucharzem, swoją przyszłość postanowił związać z profesjonalnym barmaństwem. W 1996 roku, ukończył kurs Stowarzyszenia Polskich Barmanów, czerpiąc wiedzę od samego mistrza, Zdzisława T.Nowickiego. Praktykę, zdobywał w barach w Polsce, Europie oraz Azji. Świadome budowanie drogi zawodowej, jak również nieprzerwany rozwój umiejętności, zdolności oraz wiedzy, zaowocował pasmem sukcesów, czyniąc z Jerzego Czapli, jednego z najbardziej utytułowanych barmanów w Polsce. Jako jedyny z Europy prezentował własne receptury drinków na kongresie Herbat w Colombo dla 93 delegacji z całego świata. Jest laureatem wielu prestiżowych konkursów na terenie całego kraju. Wachlarz tytułów zawodowych, między innymi, takich jak „Ambasador Hennessy”, „Mistrz Polski Barmanów” czy też „Barman Dziesięciolecia”, to nie wszystko czym może się poszczycić. Od początku 2002 roku, Pan Jerzy, szkoli adeptów sztuki barmańskiej pod własną banderą. Założone przez niego Centrum Szkolenia Barmanów, przysposabia uczniów szkół gastronomicznych do zawodu, według autorskiego programu Jerzego Czapli, opartego na wieloletnich doświadczeniach w branży gastronomicznej. Szkolenia odbywają się w hotelach oraz placówkach edukacyjnych, nie tylko w Polsce, lecz także na terenie Kazachstanu. Jerzy Czapla, to człowiek instytucja. Wykładowca, trener, organizator konkursów barmańskich oraz Ambasador takich marek jak „Mintanine”, „kopi Luwak”. Pasjonat herbaty, kreator drinków na jej bazie oraz autor wydanej w 2015 roku książki „Cuda z Herbaty”.

Ocena/Rating
Punktacja/Rate: 0 / 5. Głosujących/Voted: 0

Leave a Comment