O restauracji MAO pisaliśmy tu: www.barway.pl– od tego czasu minął rok. Przetrwanie, zatoczenie takiego koła w czasie, dla restauracji jest wyczynem istotnym pod bardzo wieloma względami. Dla MAO to już 1,5 roku istnienia – to, co zostało wypracowane przez ten czas, powinno stanowić lekcję dla wielu.
Restauracja jest jak maszyna z bardzo wieloma trybikami i kołami zębatymi, które należy doglądać i naoliwiać bez przerwy. To kombajn, którego wydajność jest mierzona siłą ludzkich rąk.
W MAO możemy punkt po punkcie przekonać się, na czym polega sukces nowoczesnej restauracji w XXI wieku w wielkim mieście. Zresztą widać to gołym okiem, wystarczy tam wpaść o dowolnej porze w dowolnym dniu i się rozejrzeć.
Sebastian – niegdyś szef baru, dziś manager zrobił tu kawał roboty. Analizował, badał, liczył, sprawdzał, pytał i dbał o każdy szczegół i nie poprzestał w swym dążeniu do sukcesu. Teraz też nie zwalnia i właśnie przedstawił nam nowe, dopracowane menu koktajlowe, nad którym warto pochylić się chwilę dłużej.
Karta 12 koktajli — znaków chińskiego zodiaku, w którym każdy z osobna oddziałuje na wszystkie zmysły, każdy jest inny, a wszystkie tworzą razem jedną spójną całość. To dzieło przemyślane i dopracowane pod każdym względem.
Samo menu stanowi źródło nowej wiedzy. Ilość informacji zawarta w kartach poszczególnych znaków to ewenement sam w sobie. Receptura każdego z koktajli i przemyślana prezentacja to temat na lekcję z ‘miksologii ideologicznej’.
Każdy koktajl to wynik wielomiesięcznej pracy nad historią, kulturą, astrologią, składnikiem i estetyką.
Horoskop chiński to starożytna wiedza, której znajomość pozwala odkryć ukryte energie rządzące ludzkim życiem. Jest to zodiak zwierzęcy, powtarzający się co 12 lat cykl, w którym każdy kolejny rok reprezentowany jest przez innego patrona. W menu MAO możesz sprawdzić rok swojego urodzenia i w taki sposób dowiedzieć się jakim znakiem jesteś. W menu znajdziemy opis każdego z nich – oczywiście wszystko zależy od interpretacji, ale przedstawione tam cechy ogólne znaku, jego silne strony czy słabości i to jak adekwatne są do stanu rzeczy, naprawdę może Cię zaskoczyć.
Poza ideologią stojącą za każdym z koktajli ogromna praca wykonana została w odniesieniu do składowych. MAO to restauracja inspirowana kuchnią chińską i smaki oraz zapachy tej ogromnie złożonej kultury zobowiązują. W recepturach tych jakże różnych propozycji znajdziemy egzotyczne owoce, zieloną herbatę, kwiaty, zapachy i żywioły. Jest tu słodki kokos, lichi, anyż i czekolada, znajdziemy kumkwat, duriana, kolendrę, śliwkę, czy mak. Z mocnych alkoholi treść stanowi tequila, infuzowany rum, whisky czy wermut. W składzie niektórych jest też nieoczywisty ‘ogień’ i ‘światło’. Każdy koktajl zaskakuje sposobem podania. Każdy w swojej treści i formie przedstawia ideę spójną od początku do końca tak razem, jak i osobno.
Informacje
MAO Chińska Restauracja
Marszałkowska 62
00-545 Warszawa
tel 796 262 629
Czynne codziennie 12.00- 23.00, lunch 12.00 – 16.00